KURCZAK W BIAŁYM SOSIE Z WARZYWAMI
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka (tzw. pałki)
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- niewielki kawałek pora (około 4-5 cm długości, biała część)
- pół małej cebuli lub 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki 18% (używam "łaciatej")
- biały pieprz
- gałka muszkatałowa
- sól
- szczypta pieprzu kajeńskiego lub ostrej papryki
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki wody
Na zimną patelnię wlewam oliwę, dodaję masło i podgrzewam do temperatury umożliwiającej smażenie mięsa. Kurczaka solę, a następnie intensywnie obsmażam każde udko na oliwie z masłem przez około 10 minut z każdej strony. Ściągam je z patelni i dorzucam do rozgrzanego tłuszczu pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulkę i marchewkę. Smażę około 3 minut zeskrobując z dna patelni wszystkie kurczakowe smaczki:). Wyciskam do nich dwa ząbki czosnku, smażę razem z warzywami kolejną minutę, a następnie dodaję do nich podsmażonego wcześniej kurczaka. Zalewam około dwiema szklankami wody, mniej więcej do połowy wysokości udek, przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu conajmniej półtorej godziny, aż kurczak zacznie odchodzić od kości. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (cukinię dodaję na koniec aby pozostała chrupka), zabielam sos śmietanką, zagęszczam rozrobioną w zimnej wodzie mąką i dosmaczam: szczyptą świeżo utartej gałki muszkatałowej, mielonego białego pieprzu i ostrej papryki oraz pokrojoną drobno natką pietruszki. Gotuję na wolnym ogniu ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz