niedziela, 1 września 2013

...kurczak w białym sosie z porami, marchewką i cukinią

Przygotowywanie domowego, niedzielnego obiadu dla chłopaków sprawia mi wielką przyjemność. Rosół musi być zawsze, a na drugie najlepiej mięso i najlepiej w sosie. Dziś był kurczak, najpierw smażony, potem duszony w pełnym warzyw aromatycznym sosie, dosmaczonym śmietanką, gałką muszkatałową i białym pieprzem, tak pysznym, że zanim ugotowały się ziemniaki ja już wymiotłam jego część bułeczką. Sporo smaku w tym sosie dodaje por, przesmażony razem z cebulką i czosnkiem, przełamany słodyczą marchewki i cukinii i chyba bez pora to danie nie byłoby tak udane. Chociaż zdjęcie kurczaka jest jakie jest, na okładkę Kuchni na pewno nie trafi i może szczególnie nie zachęca, obiecuję, że będzie to dobrze smakować. I w niedzielę, i w poniedziałek, jak się smaki jeszcze bardziej poprzegryzają, i z ziemniakiem, i z bułeczką:)

KURCZAK W BIAŁYM SOSIE Z WARZYWAMI
 
Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka (tzw. pałki)
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • niewielki kawałek pora (około 4-5 cm długości, biała część)
  • pół małej cebuli lub 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietanki 18% (używam "łaciatej")
  • biały pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • szczypta pieprzu kajeńskiego lub ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody
Na zimną patelnię wlewam oliwę, dodaję masło i podgrzewam do temperatury umożliwiającej smażenie mięsa. Kurczaka solę, a następnie intensywnie obsmażam każde udko na oliwie z masłem przez około 10 minut z każdej strony. Ściągam je z patelni i dorzucam do rozgrzanego tłuszczu pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulkę i marchewkę. Smażę około 3 minut zeskrobując z dna patelni wszystkie kurczakowe smaczki:). Wyciskam do nich dwa ząbki czosnku, smażę razem z warzywami kolejną minutę, a następnie dodaję do nich podsmażonego wcześniej kurczaka. Zalewam około dwiema szklankami wody, mniej więcej do połowy wysokości udek, przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu conajmniej półtorej godziny, aż kurczak zacznie odchodzić od kości. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (cukinię dodaję na koniec aby pozostała chrupka), zabielam sos śmietanką, zagęszczam rozrobioną w zimnej wodzie mąką i dosmaczam: szczyptą świeżo utartej gałki muszkatałowej, mielonego białego pieprzu i ostrej papryki oraz pokrojoną drobno natką pietruszki. Gotuję na wolnym ogniu ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje.
 
SMACZNEGO!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz