ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Składniki:
- filet z łososia (około 300 g)
- 8 małych ziemniaków
- szklanka śmietanki 18% (używam "łaciatej")
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści szpinaku baby
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Ziemniaki obieram ze skórki, a następnie tnę za pomocą mandoliny na cienkie plastry. Wrzucam je do małego rondelka, solę, pieprzę, dodaję 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku, zalewam śmietanką i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut od czasu zagotowania i sporadycznie mieszam pilnując aby nie przywarły do dna. W międzyczasie smaruję naczynie żaroodporne delikatnie oliwą z oliwek, myję i osuszam liście szpinaku oraz obieram łososia ze skóry i tnę go na mniejsze plastry o szerokości około 1 cm. Kiedy ziemniaki są już podgotowane, wykładam połowę z nich do naczynia żaroodpornego, a na nich układam łososia, solę i pieprzę go do smaku. Na rybę kładę świeże liście szpinaku, oblewam je kilkoma łyżkami śmietanki, w której gotowały się ziemniaki i przykrywam całość zapiekanki ich drugą połową. Piękę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut. I gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz