piątek, 30 sierpnia 2013

...zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

Na piątkowy obiad, jak na piątek przystało, była dziś rybka, lecz w niecodziennym wydaniu. Skryty pod kołderką z ziemniaków i młodego szpinaku łosoś, upieczony w śmietanowym sosie, co w boczki z pewnością mi pójdzie, znikł z talerzy równie szybko, jak szybko udało się go zrobić. Bo to danie ekspresowe, które nie wymaga godzinnego stania przy patelni, panierowania ryby na jednych talerzach, a na drugich robienia sałatki i innych dodatków. Się robi szybko, przyjemnie pachnie siedząc w piecu i smakuje bardzo łososiowo. Wielbicielom łososia i zapiekanek, co się nie boją o swoje boczki, gorąco polecam:)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
 
 
Składniki:
  • filet z łososia (około 300 g)
  • 8 małych ziemniaków
  • szklanka śmietanki 18% (używam "łaciatej")
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści szpinaku baby
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
Ziemniaki obieram ze skórki, a następnie tnę za pomocą mandoliny na cienkie plastry. Wrzucam je do małego rondelka, solę, pieprzę, dodaję 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku, zalewam śmietanką i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut od czasu zagotowania i sporadycznie mieszam pilnując aby nie przywarły do dna. W międzyczasie smaruję naczynie żaroodporne delikatnie oliwą z oliwek, myję i osuszam liście szpinaku oraz obieram łososia ze skóry i tnę go na mniejsze plastry o szerokości około 1 cm. Kiedy ziemniaki są już podgotowane, wykładam połowę z nich do naczynia żaroodpornego, a na nich układam łososia, solę i pieprzę go do smaku. Na rybę kładę świeże liście szpinaku, oblewam je kilkoma łyżkami śmietanki, w której gotowały się ziemniaki i przykrywam całość zapiekanki ich drugą połową. Piękę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut. I gotowe!
 
SMACZNEGO!
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz