TARTA Z GRUSZKAMI, SERAMI I ORZECHAMI
Składniki farszu:
- 8-10 niewielkich słodkich gruszek
- garść orzechów - laskowe lub włoskie
- sery z niebieską pleśnią o ostrzejszym smaku, jednego gatunku lub kilka rodzajów - np. gorgonzola, lazur, roquefort
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 szklanka śmietanki kremówki 18% lub śmietany 18%
- 1 jajko
- garść wyłuskanych orzechów - włoskie lub laskowe
- łyżka miodu
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki (mniej więcej szklanka i 1/4 szklanki mąki)
- 100 g masła (z reguły pół kostki)
- pół łyżeczki soli
- 1 żółtko
Spód z kruchego ciasta przygotowałam dokładnie tak jak w przepisie na tartę z cuknią (klikaj na: http://www.obrusikwkratke.blogspot.com/#!http://obrusikwkratke.blogspot.com/2013/07/tarte-z-cukinia-i-bryndza.html) ale jak ktoś potrzebuje bardziej szczegółowych instrukcji dot. kruchego ciasta polecam zajrzeć na: http://vegazone.blox.pl/2013/03/Idealne-kruche-ciasto-na-tarte-lub-mazurka.html. Co dalej? Kiedy spód był już upieczony ułożyłam na nim pokrojne w ćwiartki i wypestkowane gruszki, pomiędzy nie powkładałam kawałki różnych serów, polałam gruszki delikatnie miodem, a następnie całość zalałam śmietanowo-jajeczną masą (wcześniej śmietanę dokładnie rozmieszałam z jajkiem choć jajko można sobie w tym przepisie pominąć i zamiast niego dodać do śmietany pokruszony ser - będzie jeszcze ostrzej), posypałam listkami tymianku i orzechami i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu przez 40 minut, aż wierzch tarty się ładnie przypiekł. I gotowe:)
SMACZNEGO!
Tarta wyglądała i smakowała naprawdę bosko! Polecamy się na przyszłość, zwłaszcza jako konsumenci:)
OdpowiedzUsuń