Składniki:
- 3 dobrze wysuszone kiełbaski jałowcowe lub myśliwskie
- 1 duża cukinia
- 1 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
- 6 dużych i mięsistych papryk
- pół dużej cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- kieliszek czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól
- pieprz
Na zimną patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam ją i dorzucam pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony drobno czosnek, kiełbasę w bardzo cienkich plasterkach i pokrojone drobno igiełki rozmarynu. Podsmażam wszystko razem przez jakieś 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając, aż cebulka zmięknie, a kiełbasa się apetycznie zarumieni. Następnie dorzucam obrane ze skórki i pozbawione pestek pokrojone pomidory, zalewam winem i gotuję bez przykrywki przez 15 minut, aż część wina się zredukuje. Na koniec dodaję upieczoną wcześniej paprykę oraz pokrojoną w duże kostki i pozbawioną skórki i nasion cukinię. Dosmaczam szczyptą soli, pieprzu i mieloną ostrą papryką (pieprz kajeński). Duszę warzywa jeszcze razem przez około godzinę, by smaki się konkretnie przegryzły i... gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz