PATISONY W ORZECHOWO-ZIOŁOWEJ PANIERCE
Składniki:
- patisony
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- szklanka mąki
- sól
- łuskane orzechy (wykorzystałam laskowe - P.S. dzięki Kowalski;))
- tymianek i rozmaryn
- bułka tarta
- olej do smażenia
- cytryna
Patisony kroję na plastry grubości około 1 cm i obieram ze skórki. Jeśli patison jest jeszcze młody, ma miękką i łatwą do odkrojenia skórkę, to pestki, które w sobie zawiera również są jeszcze miękkie. Nie wykrajam ich wówczas, tylko smażę patisony w całości. Do panierowania przygotowuję dość słone i gęste ciasto naleśnikowe mieszając razem jajko z mąką, mlekiem i solą. Plastry patisonów obtaczam najpierw w cieście, a następnie (na osobnym talerzu) w wymieszanych razem ze sobą: bułką tartą, drobno pokrojonymi orzechami i ziołami przyklepując panierkę dokładnie do każdego plastra. Smażę na mocno rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca, a następnie przed podaniem odsączam na ręczniku papierowym z warzyw nadmiar tłuszczu. Zajadam skropione sokiem z cytryny. I gotowe!
SMACZNEGO!
orzechowa panierka? to musiało być pyszne :) muszę zapolować na patisona :)
OdpowiedzUsuń