sobota, 14 września 2013

...patisony w orzechowo-ziołowej panierce

Nadeszła pora na patisona. To brat cukini i kuzyn dyni, w smaku po obróbce lekko słodki, pakowany zwykle w słoiki na zimę, panierowany lub duszony w leczo. W sumie średnio popularny, a taki smaczny! Zajrzałam ostatnio na znajomą grządkę, a tam patisonów zatrzęsienie. Wybrałam dwa nieduże, jeszcze młode, o zielonkawej, miękkiej skórce i urządziłam sobie dziś prosty, doprawiony jedynie sokiem z cytryny patisonowy lunch. Panierka w nim orzechowo chrupała, zioła apetycznie pachniały, a przy okazji te kalorie niewielkie tylko...Teraz patisony stoją w kolejce do leczo z pieczoną papryką, ale o tym będzie później. Więc tymczasem....

PATISONY W ORZECHOWO-ZIOŁOWEJ PANIERCE
 
Składniki:
  • patisony
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • sól
  • łuskane orzechy (wykorzystałam laskowe - P.S. dzięki Kowalski;))
  • tymianek i rozmaryn
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • cytryna
Patisony kroję na plastry grubości około 1 cm i obieram ze skórki. Jeśli patison jest jeszcze młody, ma miękką i łatwą do odkrojenia skórkę, to pestki, które w sobie zawiera również są jeszcze miękkie. Nie wykrajam ich wówczas, tylko smażę patisony w całości. Do panierowania przygotowuję dość słone i gęste ciasto naleśnikowe mieszając razem jajko z mąką, mlekiem i solą. Plastry patisonów obtaczam najpierw w cieście, a następnie (na osobnym talerzu) w wymieszanych razem ze sobą: bułką tartą, drobno pokrojonymi orzechami i ziołami przyklepując panierkę dokładnie do każdego plastra. Smażę na mocno rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca, a następnie przed podaniem odsączam na ręczniku papierowym z warzyw nadmiar tłuszczu. Zajadam skropione sokiem z cytryny. I gotowe!
 
SMACZNEGO!
 

1 komentarz:

  1. orzechowa panierka? to musiało być pyszne :) muszę zapolować na patisona :)

    OdpowiedzUsuń