niedziela, 22 września 2013

...włoska zapiekanka z patisonów

Ten przepis podsunęło mi dwóch moich ulubionych łakomych Włochów, ale w ich wersji, zamiast patisona, rządzi się cukinia. Cukinia, patison, czy bakłażan -  w tym wydaniu każde z nich będzie smakować znakomicie. Obsmażone najpierw w gęstym cieście naleśnikowym, a następnie zapiekane w dosmaczonym ziołami sosie pomidorowym, z mozarellą i parmezanem warzywa, przypominają w smaku lasagne, lecz są od niej zdecydowanie kalorycznie lżejsze. A jak to pachnie jak się piecze!!! Ja moją zapiekankę przygotowałam z własnej roboty sosem ze świeżych pomidorów malinowych, złapanych za smak i zapasteryzowanych w słoiki  jeszcze letnią porą, ale można go zastąpić sosem z pomidorów z puszki. Gwarantuję, że w tak przygotowanych warzywach zakocha się każdy wielbiciel kuchni w stylu włoskim. Moje serce one już kupiły:) Aha, i musicie uwierzyć na słowo, że na tym zdjęciu są patisony... Kulinarna fotografia nadal nie jest moją mocną stroną:)

 
Składniki:
  • 2 patisony
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść świeżego oregano i bazylii
  • 2 kule sera mozarella
  • garść tartego parmezanu
Na początku przygotowuję sos pomidorowy, którym przekładam patisony, czyli:
 
Na suchą patelnię wrzucam pokrojony drobno czosnek, dodaję oliwę i podsmażam ekspresowo nie pozwalając na to aby czosnek się przypalił.  Dodaję pomidory, cukier i ocet balsamiczny, mieszam i duszę około 15-20 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Na koniec dorzucam świeże zioła i mieszam razem z pomidorami.
 
Potem smażę patisony obtoczone w gęstym cieście naleśnikowym, czyli:
 
Patisony kroję na plastry grubości około 1 cm i obieram ze skórki. Jeśli patison jest jeszcze młody, ma miękką i łatwą do odkrojenia skórkę, to pestki, które w sobie zawiera również są jeszcze miękkie. Nie wykrajam ich wówczas, tylko smażę patisony w całości. Do panierowania przygotowuję dość słone i gęste ciasto naleśnikowe mieszając razem jajko z mąką, mlekiem i solą. Plastry patisonów obtaczam najpierw w cieście, a następnie smażę na mocno rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca.
 
Następnie usmażone patisony odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i przekładam do żaroodpornego naczynia. Na pierwszą warstwę patisonów wykładam połowę przygotowanego sosu pomidorowego, rozkładam plastry mozarelli i obsypuję szczodrze tartym parmezanem. Na to kolejna warstwa z panierowanych warzyw i kolejna porcja sosu i serów. Tak przygotowaną zapiekankę z patisonów piekę przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. I gotowe!
 
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz