niedziela, 15 września 2013

...sałata z pieczonymi burakami i kozim serem

Dziś podzielę się z Wami przepisem na moją buraczaną delicję, na słodkie, upieczone z rozmarynem buraki w towarzystwie charakternego koziego serka i rzymskiej sałaty. Ta sałata ma w sobie wszystko to, co idealna mieć powinna - przełamujące się nawzajem smaki różnych składników, różne ich struktury i różne kolory. Przyjemna i dla podniebienia, i dla oka. A zapijana czerwonym winem, w niedzielny, wolny od zmartwień wieczór, w towarzystwie miłego mężczyzny jest tym, czego mi dziś po całym, leniwym i przyjemnym niedzielnym dniu trzeba było. Taki cymesik na koniec tygodnia. Taka buraczana delicja.

SAŁATA Z PIECZONYMI BURAKAMI I KOZIM SEREM

Składniki:
  • sałata rzymska
  • ser kozi
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 4 łyżeczki kaparów (najlepiej tych dużych z ogonkami)
  • 4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • miód
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
PIECZONE BURACZKI
Na początku przygotowałam pieczone buraki - buraki umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i na plasterki o grubości około pół centymetra każdy. Naczynie żaroodporne wyłożyłam kilkoma arkuszami folii aluminiowej, na które wyłożyłam buraczki i doprawiłam je kilkoma chlustami oliwy z oliwek, octu balsamicznego i miodu, opruszyłam solą i pieprzem oraz pokrojonymi drobno igiełkami świeżego rozmarynu, dodałam dwa rozgniecione ząbki czosnku, a następnie całość dokładnie przemieszałam i zawinęłam szczelnie w folię aluminiową formując paczuszkę. Szczelnie, stąd kilka arkuszy folii aluminiowej, ponieważ w trakcie pieczenia wydziela się z buraków sok, który w połączeniu z oliwą i resztą składników, którymi były doprawione, jest bardzo smacznym dodatkiem do sałaty. Tak przygotowane buraki piekłam przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

SAŁATA
Sałatę rzymską umyłam, osuszyłam i doprawiłam solą i pieprzem oraz dressingiem złożonym z wymieszanych razem bardzo energicznie składników: oliwy z oliwek (mniej więcej 4 łyżki), soku z połówki cytryn, jednej łyżeczki musztardy dijon i jednej łyżeczki miodu. Na tak przyprawioną sałatę wyłożyłam kilka plasterków koziego sera, uprażone na patelni ziarna słonecznika, upieczone buraki oraz kaparki (...niestety nie udało mi się zdobyć w okolicy moich ulubionych, pochrupujących na zębie kaparów w rozmiarze XL z ogonkami - byłyby tu idealne...). I jeszcze mały chlust oliwy na każdy talerz, i kilka kropel soku z pieczonych buraków. I gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz