wtorek, 24 września 2013

...leczo z pieczoną papryką i jałowcową kiełbasą

To moje leczo ma taki jesienny, leśny posmak. Przygotowuję je standardowo - z papryki, cukinii lub patisona i pomidorów, z tą różnicą, że paprykę wcześniej piekę i obieram ze skórki, a samo leczo przyprawiam chlustem czerwonego wina i podsmażoną razem z cebulką, czosnkiem i rozmarynem jałowcową lub myśliwską kiełbasą.Wybieram tą najmocniej wysuszoną i kroję ją w bardzo cienkie plasterki. Dzięki temu ten prosty i sycący warzywny gulasz zyskuje więcej aromatów i myśliwski charakter. Polecam!


Składniki:
  • 3 dobrze wysuszone kiełbaski jałowcowe lub myśliwskie
  • 1 duża cukinia
  • 1 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 6 dużych i mięsistych papryk
  • pół dużej cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kieliszek czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • pieprz
Najpierw zabieram się za pieczenie papryki. Umyte i osuszone papryki pozbawiam pestek i kroję na sześć podłużnych cząstek. Układam je na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia skórką do spodu i piekę około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż skórka papryczki zacznie się miejscami przypalać). Następnie pakuję je jeszcze gorące do foliowego worka, szczelnie zakręcam i zostawiam do ostudzenia. Tak uparowana w worku papryka gotowa jest do obierania. Więc obieram i wykorzystuję dalej do leczo.

Na zimną patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam ją i dorzucam pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony drobno czosnek, kiełbasę w bardzo cienkich plasterkach i pokrojone drobno igiełki rozmarynu. Podsmażam wszystko razem przez jakieś 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając, aż cebulka zmięknie, a kiełbasa się apetycznie zarumieni. Następnie dorzucam obrane ze skórki i pozbawione pestek pokrojone pomidory, zalewam winem i gotuję bez przykrywki przez 15 minut, aż część wina się zredukuje. Na koniec dodaję upieczoną wcześniej paprykę oraz pokrojoną w duże kostki i pozbawioną skórki i nasion cukinię. Dosmaczam szczyptą soli, pieprzu i mieloną ostrą papryką (pieprz kajeński). Duszę warzywa jeszcze razem przez około godzinę, by smaki się konkretnie przegryzły i... gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz