P.S. Kowalsko, wpadasz na miseczkę gotowanego ze śmietaną, czosnkiem i ziołową solą?
GRZANKI Z PASTĄ Z BOBU
Składniki na trzy grzanki:
- szklanka świeżo wyłuskanego bobu, obranego z łupinek
- 1 łyżka tartego długodojrzewającego sera (np. pecorino, parmezan, grana padano, bursztyn)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 gałązki mięty
- ciabatka lub inne ulubione pieczywo
- kilka plasterków mozarelli
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Bób należy utrzeć w moździerzu lub zblendować na gładką pastę razem z oliwą, cytrynowym sokiem i listkami mięty, a następnie do pasty dodać tarty ser. Pieczywo obsmażyć na patelni lub podpiec pod grillem w piekarniku na złoty kolor. Na gotowe grzanki nałożyć pastę, przykryć mozarellą, oblać kilkoma kroplami oliwy z pierwszego tłoczenia, obsypać listkami mięty, solą i pieprzem i zajadać:) Jamie O. wspomina, że taką pastę można również dodać do świeżo ugotowanego tagliattele. Nie próbowałam ale spróbuję:)
SMACZNEGO!
ależ ja Cię nienawidzę za te zdjęcia! życzę sobie grzaneczkę! z bobkiem:)
OdpowiedzUsuńKowalska