BUCATINI ALLA PUTTANESCA
Składniki:
- makaron spaghetti, linguini lub bucatini (najlepiej cienkie i długie "kluski")
- pół szklanki czarnych lub zielonych oliwek (najlepiej duże i jędrne)
- 1/3 szklanki kaparów
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży, dojrzały pomidor malinowy (lub 2 mniejsze) lub ewentualnie kartonik/puszka krojonych pomidorów
- garść świeżej natki pietruszki
- 12 filecików anchois
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki ostrej papryczki peperoncino w płatkach
Na zimną patelnę wlewam około 3 łyżek oliwy z oliwek, dodaję pokrojony drobno czosnek i paprykę, rozgrzewam patelnię i podsmażam wszytko około minuty, szybko, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję anchois, mieszam dokładnie i szybko z czosnkiem i papryką. Kiedy fileciki już się rozpadą dodaję pokrojone drobno kapary, oliwki, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (dodaję wyłącznie sam miąższ pomidorowy bez pestek, dzięki czemu sos nie jest wodnisty), dosmaczam szczyptą cukru i cynamonu, który genialnie podrasowuje smak dania, choć nie jest szczególnie w nim dominujący. Duszę wszystko na wolnym ogniu około 5 minut, następnie dodaję do sosu pokrojoną natkę pietruszki, ugotowany makaron i 2 łyżki wody, w której się gotował. Mieszam, wykładam na talerze, posypuję kolejną porcją świeżej natki, oblewam oliwą z oliwek. I kiedy jem już, to zawsze myślę o dokładce....
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz