FASZEROWANE CUKINIE Z GORGONZOLĄ I DUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 2 średniej wielkości, nieprzerośnięte cukinie (około 30 cm długości)
- 1 torebka ryżu długoziarnistego paraboiled lub ryżu jaśminowego (choć faktycznie po ugotowaniu wykorzystuję tylko pół przygotowanego ryżu)
- 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
- około 12-15 małych czarnych oliwek
- 1 mała cebula cukrowa
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 duże i dojrzałe mięsiste pomidory (najlepiej tzw. malinowe lub bawole serca)
- kilka gałązek świeżego oregano
- gorgonzola
- oliwa z oliwek
- szczypta papryki peperoncino w płatkach
- sól
- cukier
- ocet balsamiczny
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu dbając o to, aby się nie gotował za długo, pozostał sypki i lekko al dente. Na patelnię wrzucam 2 posiekane drobno ząbki czosnku i cebulę, dolewam 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażam mieszając przez około 1,5 minuty. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, pokrojone mniejsze cząstki oliwki, połowę ugotowanego ryżu i oberwane z gałązek listki oregano, solę. Podsmażam wszystkie składniki na patelni przez około 8 minut i kiedy kurczak już się rumieni, ściągam z ognia. Cukinie pozbywam pestek za pomocą łyżki stołowej i drążę je jak łódeczki. Następnie faszeruję podsmażonym ryżem z kurczakiem, a na wierzch kładę kawałki gorgonzoli. Układam cukinię w żaroodpornym naczyniu lub brytfance wyłożonej aluminiową folią, oblewam oliwą z oliwek i wstawiam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Kiedy cukinia się piecze przygotowuję prosty sos. Na patelnię wrzucam 2 posiekane drobno ząbki czosnku, szczyptę peperoncino w płatkach, dolewam 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażam mieszając przez około 1,5 minuty. Potem dorzucam obrane ze skórki i pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory, dosmaczam łyżeczką octu balsamicznego, szczyptą cukru, soli i świeżo zmielonego pieprzu i duszę na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Gotowym sosem polewam upieczone cukinie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz