TORT TRUSKAWKOWO-ŚMIETANKOWY Z CZEKOLADĄ
Tak jak wspomniałam, wykorzystałam przepis z bloga www.kwestiasmaku.pl. To przepis na Tort Stracciatella z truskawkami dostępny pod linkiem http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/tort-stracciatella-z-truskawkami/. Bardzo dziękuję Asi za podpowiedzi dotyczące pieczenia biszkoptu. To mój pierwszy w życiu biszkopt (i w sumie może jakieś dziesiąte ciasto jak upiekłam...). Szczerze powiedziawszy idealny nie wyszedł, ale to nie kwestia przepisu, tylko braku mojego cukierniczego doświadczenia. Wierzch, a dokładnie jego środkowa część, chyba się nie do końca wypiekła, więc podzieliłam biszkopt na trzy części i z górnej pechowej zrobiłam sucharki (genialne z masłem do śniadaniowej kawy). Pozostałe dwie były ok. Teraz już wiem, żeby kolejny biszkopt trzymać w moim piekarniku dłużej niż mówi wspomniany przepis. Zmodyfikowałam go też i zamiast czystej bitej śmietany zrobiłam krem z dodatkiem mascarpone. 500 ml śmietanki kremówki 30% ubiłam z 3/4 szklanki cukru na pusztysty krem, do którego dodałam 500 g serka mascarpone i 2 kieliszki jagodowej grappy (oczywiście). Torcik obsypałam obficie gorzką czekoladą ze skórką pomarańczową, udekorowałam słomką ptysiową i prawdziwymi różami. Będę się powtarzać w kółko, ale wyszło naprawdę pięknie i pysznie, prawda??? Aj, jaj jajjjj!!! :))) I mam nadzieję, że mamie mojej również było miło. Bo to tort dla niej był, na imieniny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz