CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE
Do szczęścia potrzeba:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół kostki masła (100g)
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 30 dkg truskawek
Czekoladę rozpuszczam w garnuszku razem z masłem, studzę. Żółtka ucieram z cukrem na gładki krem. Osobno ubijam białka z odrobiną soli na sztywną pianę (ważne aby pojemnik, w którym ubija się białka był idealnie suchy - w przeciwnym razie ubijanie może się nie udać). Do "żółtkowej" masy dodaję masę czekoladową - mieszam, do masy przesiewam mąkę i proszek do pieczenia - mieszam, na koniec dodaję ubite białka - mieszam i wykładam do okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około godziny (nie dłużej) w temperaturze 165 stopni, a następnie studzę przy otwartym (ale wyłączonym oczywiście) piekarniku.
Polewa - białą czekoladę rozpuszczam z mlekiem, gotową polewam ciasto i natychmiast układam na wierzchu truskawki. Pozostawiam do zastygnięcia, najlepiej w lodówce, poza zasięgiem Głównego Degustatora i Degustatora Juniora, któremu dzisiejsze ciasto bardzo czekoladowe również przypadło do gustu. A może bardziej przypadły truskawki? ...:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz