CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI
Składniki:
- 150 g masła (z reguły 3/4 standardowej 200g kostki)
- 1 szklanka cukru (kryształ)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- świeże owoce (wykorzystałam maliny i brzoskwinie)
Zanim rozpocznę ucieranie ciasta masło i jajka wyciągam z lodówki i czekam, aż nabiorą pokojowej temperatury, a masło zmięknie. Następnie kroję masło w kostkę, wrzucam do dużej miski i dodaję cukier. Całość ucieram energicznymi ruchami za pomocą drewnianej kuli do ciasta, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaję jaja ucierając stopniowo z masą jedno za drugim. Do takiego maślano-jajecznego kogla-mogla dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dosypując je mniej więcej w czterech porcjach, stopniowo, jedna za drugą. Na koniec dodaję lekko podgrzane mleko i ucieram ciasto, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Wykładam ją za pomocą łyżki do formy, w ciasto wciskam owoce i obsypuję je cukrem trzcinowym. Piękę około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz