Składniki:
- 2 szklanki kiszonej kapusty
- pół szklanki suszonych grzybów
- 20 dkg wędzonego boczku (gotowanego lub parzonego)
- 5 małych ziemniaki
- liść laurowy
- 3-4 ziarna pieprzu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- świeża natka pietruszki
- świeży koperek
- sól
- pieprz
- 1,5 litra wody
Conajmniej godzinę przed przygotowaniem zupy zalewam gorącą wodą przełożone do miseczki suszone grzybki (szklanka wody na pół szklanki grzybów) i czekam, aż zmiękną. Następnie odsączam je (zachowując wodę, w której się moczyły) i kroję je na mniejsze kęsy. Kapustę kiszoną przepłukuję szybko na sitku pod bieżącą wodą, a następnie kroję nożem na drobniejsze kawałki. Wrzucam do garnka. Cebulkę kroję w kostkę, solę i obsmażam na rozgrzanej łyżce oleju, do czasu aż się zeszkli i zmięknie. Wrzucam ją do garnka razem z grzybami, zalewam wodą i wywarem pozostałym z namoczenia grzybów i dodaję pokrojony w plastry boczek, liść laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuję zupę przez około 2 godziny na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania dodaję do zupy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki i wyciągam z niej boczek. Kroję go w kostkę, przesmażam na patelni, aż do zarumienienia się i dodaję ponownie do zupy. Na koniec dodaję do zupy śmietanę, solę i pieprzę do smaku. Serwuję posypaną świeżą natką pietruszki i koperkiem. I gotowe!
SMACZNEGO!
Mam pyszną, domową kiszoną kapustę w domu, już wiem do czego mi się przyda:) Zupa wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że kapuśniak będzie smakować:)
OdpowiedzUsuń